Gladyatör imama Diyanet tepkisi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Ekim 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİYANET'in aylık dergisinde, din adamlarının vaaz verirken ya da hutbe okurken sert üslup takınmaları ve el kol hareketi yapmaları eleştirildi. Bu imamlar için ?gladyatör' benzetmesi yapılırken, sert üslupla verilen vaazın ?cemaati ürküttüğü' de belirtildi. İmamların, spora özen göstermeleri, politikadan uzak durmaları öğütlendi.

Diyanet'in aylık dergisi son sayısını ?din hizmetinde sosyal açılım' konusuna ayırdı. Dergide, özellikle din görevlisinin cemaatle ilişkileri ve toplumsal konulardaki hizmetlerinin anlatıldığı çok sayıda makale yer aldı.

Güngören Vaizi Hüseyin Karaca, özellikle üslupları konusunda uyarılarda bulundu. Karaca'nın uyarıları şöyle: Hiçbir görevli ?camide şiddet' imajı verecek şekilde sorumsuzca davranamaz. Şiddeti önleme çalışmalarına din görevlileri vaaz, hutbe ve vakur duruşlarıyla da katkıda bulunmalıdırlar. Kürsü ve minberdeki konuşmada el kol hareketleriyle sanki kavga ortamı varmış gibi meselelerin takdim edilmesi, şiddete ortak olmak demektir. ?Din, şiddeti ve terörü değil, sükuneti, huzuru telkin eder' konulu bir vaazın gladyatör dövüşü gibi cemaate sunulması da şiddet fotoğrafıdır.

SİYASET DEĞİL SPOR YAPIN

Dergide yer alan çeşitli makalelerde imamlara ayrıca şu öğütler de verildi:

Görevinizi bir siyasi niyet, politik bir yatırım için alet olarak kullanmayın.

Din görevlisi, üç kuruşluk dünya lüksü için makamını, şerefini, izzet ve vakarını zedelememelidir.

Her şeyden önce dik duruşunla, kıyafetinle, vizyonunla başkasına numune ol.

Cemaatle ilişkilerinde senli-benli olma. Cemaatine mensup kişilerin geçmişteki hatalı davranışlarını araştırma, kusurlarını yüzlerine vurma.

Sağlık ve spor konularında duyarlı ol, çevre bilincini yerleştirmek için de tabiat ve kültür varlıkları hakkında ilgili ve bilgili ol.

Bilgisayar, faks, uydu gibi modern iletişim ve haberleşme araçlarını kullanmayı bil.

Ali Ekber ERTÜRK/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber